Pa!, eu am plecat în Sierra Leone!

Treceam acum câteva minute prin PMAN şi mă uit: avem un nou ”locatar” în piaţă. Zic opa, devine interesant. Numai că noul locatar nu şi-a adus încă o căsuţă, o cocioabă. Doar un pat mic, din ăla pliant şi cîteva plapume şi pernă. OK zic, o fi vreun protest. Nimic deosebit, mai ales cum el parcă ultima vreme a cam îmbrăţişat această ”profesie”, s-o fi molipsit de la alţii. Că noi din ăştia avem câţiva. Profesionişti, ce mai.

Dar, ajung să aflu peste câteva minute: John Onoje cere apartament de la autorităţi. 

Am muţit. A venit acum mulţi ani (mai bine de 10) din Sierra Leone, o ţară africană. Unde era război civil. Eu le înţeleg pe toate. Sunt tolerantă. Am prieteni de culoare, şi-i stimez. Doar că… oare cum naiba să ai atâta tupeu? Să fii refugiat şi să ceri apartament? A învăţat limba română. Bravo lui!
Acum la muncă! Cine munceşte – are. Şi chiar dacă în Moldova e mai greu, dacă munceşti, tot nu mori de foame. Important să vrei să munceşti. Că cine caută – găseşte. Şi nu cred că toţi ca unul îl refuză să-l angajeze. Dar nu, el nu vrea, pentru că e mai uşor (are exemplu) să faci bani din proteste,  dosare la CEDO.

Şi poate acum cineva îmi va sări în cap, dar ţara mea, şi a ta, şi alui deja nu are atâţia bani să dea apartamente oricui. Pentru că nici eu nu am locuinţă,  nici tu, nici celălalt. Stăm cu chirie. Şi stăm mai mulţi într-un apartament, împărţim. Pentru că asta e situaţia.

Dar eu să plec în Sierra Leone, să protestez, să cer azil, să cer cetăţenie, şi să mai cer şi apartament la urmă… asta e prea de tot. No, vorba lui Urschi: aici răbdarea mea a crăpat.

P.S. Sunt cetăţean şi am şi eu o părere. O atitudine. O limită.

5 comments on “Pa!, eu am plecat în Sierra Leone!

  1. Eşti cetăţean??? Mă îndoiesc. Cel mai degrabă eşti supus.
    Şi înceă ceva. Încearcă să “câştigi” măcar un dosar la CEDO. Aşa, ca să vezi cât de uşor e. În plus, ai avea dreptul să te lauzi că eşti cetăţean, pentru că aşa ai aplica o palmă justiţiei moldave care poate fi reformată numai prin faptul că poţi demonstra populaţiei şi statului cât de coruptă e, dacă poţi obţine dreptate doar în străinătate. Dacă nu se reformează, atunci n-au decît să plătească din bugetul public, că tot trebuie să compenseze cumva nedreptăţile comise vizavi de cetăţeni conştienţi, nu din ăia autodeclaraţi doar. Că de muncit ca boul, călărit şi lipsit de drepturi oricine poat fi, şi mare scofală ori o probă de eroism.

Leave a comment