Medicina de rahat din Moldova

Da, medicina din Moldova e de rahat. Şi în rahat. De mult timp. De când medicii nu ai nicio frică de lege. De când a omorî un om, sau chiar un copil, nu e ceva atât de groaznic. Ei padumaeş, cu unul mai mult sau mai puţin.

Dar nu e chiar aşa. Deloc chiar.

Priveam zilele trecute, cu înfrigurare şi un nod în gât,  cum aceşti “profesionişti” au omorât un copil. UN COPIL!!!

Nu credeam că voi scrie despre asta, dar nu pot. Pentru că din cauza a aceloraşi medici era să-mi pierd fratele. În 2002, maică-mea s-a adresat la medici (tot după ce a primit acest sfat de la un alt medic) să-i facă operaţie fiului său, care avea doar 12 ani. O operaţie simplă, pentru că septul nasului era un pic cârn şi dădea mici complicaţii.

Era o zi de marţi. La fel i-au spus că operaţia durează maxim o oră. Însă… peste ceva timp a fost anunţată că nu-l pot trezi din anestezie. Şi apoi a urmat un lanţ de promisiuni că totul va fi OK. Aha, sigur OOOOKKKK. Au dustrus copilul. Era precum o legumă. Paralizat. Nu mişca, nu vorbea, nu mânca. Nimic absolut. Şi asta a durat circa 2 luni, când a început a-şi reveni.

Apoi perioada de reabilitare a fost un calvar. Se chinuia copilul, se chinuia mama. Deşi eram toţi optimişti, în adâncul sufletului toţi  aveam o frică nespusă: nimic nu se va schimba. Dar, cu timpul, totul a revenit la normal. Consecinţele însă nu s-au lăsat aşteptate.

Dar… cine-i va întoarce mamei mele nopţile nedormite? Şi părul cărunt? De ce atât de tânără şi deja are păr cărunt şi riduri? Şi lacrimile? Şi durerile? Dar pentru frate-mio? Sănătatea lui mai e ce a fost? Cu siguranţă nu.

Nu ne-am adresat în instanţă. Pentru că atunci când îţi vezi copilul distrus, numai să te cari în instanţă nu ai chef. Şi apoi, legislaţia nu prevede mare lucru în acest domeniu. Deci, cam fără rost.

De ce aceşti medici nu fac o probă înainte de a injecta anestezia? Ori pentru ei asta e funny?

Şi nemaivorbind că în aceeşi secţie au murit doi copii anterior.

De cine naiba se tem aceşti medici? Asta e menirea lor? Asta au spus când dădeau jurământul? Jurăm să omorâm? Asta aţi spus, nenorociţilor?

3 comments on “Medicina de rahat din Moldova

  1. I know you pain, dar din nefericire mai toti medicii noi care ramin sa lucreze in MD au trecut toate cursurile dadind mita. mai ales cei din profesiile bine platite in MD ca anesteziologi, stomatologi, cardiologi. medici buni is putini si tot mai putini ramin.

  2. Dorina, stii, la ce mai poti sa te astepti de la “specialistii” care achita peste 10 mii lei/ contract anual pentru studii, lperechile si le petrec prin baruri, iar examenele le sustin copiiind, prin mite sau si una si alta….foarte promitator….tie frica sa mergi la spital…tie frica sa urmaresti sfatul unui medic…findca, in acest caz te bizui doar pe noroc. Asta cind te referi la tinerii specialisti….Insa, nu poti trece cu vederea, “gafele” in domeniu ai celora care s-au scolit mai demult, in sistemul vechi, unde diplomele, dupa cite am auzit, se dadeau dupa meritele corespunzatoare. Ce se intimpla cu acesti medici…te joci asa cu viata omului….de cite ori nu am mers la stomatolog, inainte de a-mi administra o anestezie, “ma verifica” doar prin: “ai alergie la vreun medicament”, si eu daca pina atunci nu am primit nici unul de acest fel, si raspund negativ….mergem pe varianta , ok, totul o sa fie bine….rezulta ca am noroc. Dar ce stiu eu, poate si medicina asta e ceva foarte complicat si nu poti prevedea toate situatiile imprevizibile care pot aparea, poate de asta nu se face nimic, or, cine poate sa ne inlocuiasca persoanele dragi pierdute din prostie si lipsa de profesionalism. Pacat, pacat, pacat….pe tata l-am pierdut tot din vina lor, a desteptilor care n-au ales tratamentul potrivit…Si cind ma gindesc ca peste 3 luni trebuie sa nasc ma apuca groaza…dar, ma bizui iarasi pe noroc sau ce altceva pot face. In concluzie: trebuie sa facem tot posibilul sa ne pastram sanatatea!

  3. in tara in care omorul copiilor in rezultatul avorturilor e un lucru ok, medicii mentionati se poat teme numai de vreo criza economica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s