Avem nevoie de puţină toleranţă-n plus

În maxi-taxi. Mai exact 160. Nu era aglomerat, având în vedere că era weekend. Toţi pasagerii erau aşezaţi.

O doamnă cu doi copii stătea pe scaunele din faţă. Cel mai mare avea maxim 5 ani, mezinul – maxim 1 an.
Ambuteiaj pe străzile Columna şi Ismail. Dar un ambetiaj de-a dreptul plictisitor. Cred că am stat pe Columna (pe lângă piaţa centrală) nu mai puţin de 20 de minute. Nici pe Ismail nu a fost mai bine. La un moment dat, ăla micu’ începe a face nazuri. Se plitisea copilu’. E şi firesc, dacă un adult nu are ocupaţie (citit sau ascultat muzică/ştiri în căşti) apoi îşi iese din pepeni, ce să mai zici pentru un copil: transpiraţie, miros nu tocmai din cele mai plăcute, etc.

Maică-sa (ingenioasă fumeie :roll:), a scos telefonul mobil, a pus melodia aia cu pinguinii (care mai nou a înlocuit tradiţionala Băsmăluţă pe la nunţi). Destul de enervant, de acord. Mai ales că toată lumea era plictisită şi întârzia undeva. Asta punea încărcătură şi mai mare-n atmosferă.

Ei, nu au trecut mai mult de 5 minute şi, o doamnă destul de agresiv zice:

– da vîkliuchite etu vaşu muzîku. ia ne mogu terpeti eio. voditel’, zdelaite şto-nibudi.

La care mama copilului îi spune destul de calm (dar în română): “Doamnă, copilul plânge, aşa stă liniştit. Mai bine ascultăm cum plânge, sau muzică?”

– da kaneşhna. vaşî deti izbalovannîe, vot kto vaşî deti. voditeli, ia şeass takoe ustroiu. i jalobu napişu.

Desigur, nimeni nu a intervenit în apărarea doamnei. Nici eu (ştiu, sunt lasă :oops:) .
Doamna a închis muzica, copilul a început a plânge  şi şoferul, destul de agresiv i-a zis doamnei sau îşi linişteşte copilul, sau să coboare.

A coborât. Tot nimeni nu a zis nimic.
Am rămas uluită, dar şi fără cuvinte.

Cine are dreptate? Ce se putea de zis/făcut în acest caz?

4 comments on “Avem nevoie de puţină toleranţă-n plus

  1. doamna care vorbea in limba rusa trebuia sa fie mai calma si intelegatoare, dar nu trebuia sa se comporte asa cu oamenii, ca noi toti suntem oameni, dar nu animale …

  2. Salut, eu i-as fi zis doamnei vorbitore de rusa, “Mult stimata doamna, idite nahui”. scuza-ma de expresii urite pe care le scriu, dar tare-i dureros sa mergi in maxi-taxi, in care toate locurile sunt ocupate, numai tu una stai in picioare, si toti vad ca esti insarcinata intr-un termen avansat, dar nimeni absolut nu se ridica sa-ti ofere locul sa te esezi.
    si cu burtica e destul de anevoios sa te deplasezi in transportul public, tinind cont de faptul cum conduc soferii, dar cu 2 copii mici?

  3. Buna!
    Cunosc si eu bine cum se circula pe strazile Columna si Ismail…(cu privire la cele scrise mai sus, chiar mi-a trezit indignare!O sa raspund doar prin ex:cred ca multi au fost deserviti in Centrele comerciale din Chisinau de doamne care vb rusa…cred ca putinele au fost ce v-au deservit in limba de stat…. ma bucur mult ca doamna cu copiii a identificat o solutie cit de cit acceptabila sa isi linisteasca copilul si in acel stresant moment a gasit cuvintele sa ii zica d-nei care vb rusa! Cat, de ceilalti pasageri la noi nu exista solidaritate, intelegere, mai bine “aplecam capul” si ne facem ca nu vedem, s-a facut pe placul dnei vb de rusa, dc nu a coborat ea din maxi -taxi???dar repede daca a zis ca scrie “JALOBA” s-a si gasit solutia corecta!((((( chiar imi pare rau!! ca societatea noastra nu are curajul sa se exprime deschis si sa ne sustinem! Imi dau seama ca i-a fost greu doamnei cu copiii, DAR RESPECT pt ea in primul rand ca nu a vb cu copilul agresiv! sa ne conducem de zicala “Mai bine sa faci si sa regreti , decit ca nu ai facut si la fel ai stare de regret”cuvintele sunt si in adresa Doamnei/domnsoarei ce a scris articolul!!!Multa sanatate tuturor!sarbatori fericite!

  4. eu sincer ma adresam copilului :hai iubire sa ne dam jos ca astia nu ne plac..stii u cateodata oamenii mari sunt mai plictisiti decat copii!!….si coboram….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s