fost la “balet”… pardon, la circ

Fost la balet zilele trecute, la “Don Quijote”, din cadrul Festivalului „Invită Maria Bieşu”. Un spectacol frumos, vesel, uşor. Ştiam că la balet, sau operă, sau concert de muzică clasică, merg persoane puţin mai culte decât mediocritatea. Poate discriminez, poate greşesc, nu neg. Dar aşteptările mele au fost exagerate, se pare. Cetăţeanul cult ştie de balet, citeşte cărţi, merge la spectacole s-o crezi tu. Dar nu ştie cum să se comporte. Nu, nu ştie deloc. Pe lângă faptul că vine cu cel puţin 15 minute întârziere (că deh, are de adus vaca de la deal, de o muls şi de o adăpat, de o legat de stâlpul de la balconul etajului 13), că aşa suntem obişnuiţi (aici nu ştiu de ce, poate aşa ni se face impresia că suntem mai importanţi? 👿 ), se mai comportă ca la circ.

De ce? Păiii… pentru că la balet nu e doar dansuri, nu e show. E şi muzică. E şi orchestra care îţi gâdilă urechile. E şi dansul care-ţi bucură ochii. Dar pe noi nu ne gâdilă şi bucură nimic, pe noi ne mănâncă palmele. să batem din palme să aplaudăm ne pricepem de minune. A luat-o în brate pe prinţesă – aplaudăm. A apucat-o de mână – iar aplaudăm. A făcut o piruetă – de ce să nu aplaudăm? chiar dacă a făcut-o neîndemânatic şi s-a şi împiedicat la aterizare. Las’că-i bine, nene.

Şi orchestra? Cui rămâne orchestra şi care e rolul ei? E pusă acolo de formă? De ce să nu asculţi muzica şi priveşti dansul în acelaşi timp, când în jur e atâta frumuseţe, o simbioză extraordinară. Cum să ignori aşa ceva? Cum, dom’le? Există vreo explicaţie logică ce-mi scapă mie? Unde este cultura noastră? De ce nu avem răbdare? Să se termine un act, sau cel puţin să dureze o scenă deplină pentru a aplauda?

Nu mi-a plăcut deloc. Deşi spectacolul a fost super, m-am simţit ca la circ. Unde animalele, pentru a executa încă un număr artistic, au nevoie de aplauze, că aşa au fost dresate, la aplauze să fie ascultătoare. Iar nouă, spectatorilor, să ni se pară că aşa se comportă oamenii culţi. 

2 comments on “fost la “balet”… pardon, la circ

  1. cred ca acolo sau strins doar cumatri si neamuri sau omeni care au privit lucrarea a suta oara, si au mai venit si de data asta ca sa priveaska anume acele scene unde o ia in brate s.a.

  2. Multumesc pentru postare. Nu am fost niciodata la opera si nici la balet. Desi imi doresc demult sa ma duc, nu stiu ce ma tine. Prin urmare, nu cunosc nici bunele maniere de la asemenea spectacole. Probabil m-ar molipsi si pe mine efectul turmei. Dar sa stii ca nu m-ar supara deloc daca cineva ar anunta inaintea spectacolului cateva reguli de comportament. De ce nu? Facuta intr-un stil diplomat, ar suna chiar dragut. Stimati spectatori…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s