Moldova – o simulatoare

Azi Moldova, mai bine zis Chișinăul, a simulat. Nu e ceva nou. Moldova e plină de simulatori. Începând de la cap, pân la coadă. Parlamentul simulează că adoptă legi bune. Guvernul simulează că execută. Oamenii simulează că muncesc. Studenții și elevii simulează că studiază. Și tot așa acest șir poate continua la infinit. Însăși Moldova simulează. Simulează că există.

Dar azi Chișinăul a simulat un cutremur. A trebuit să se întâmple nenorocirea din Japonia, Indonezia, acum iată și Mianmar, și alte țări se luptă să iasă din impas, să se ridice după ce creierul pământului s-a încordat. Dar, nu știu cum s-a organizat această simulare tare brusc, rapid. Și nu știu cum a fost, ce a simțit lumea. Am văzut că mulți au scris că au fost treziți de sirene, unii un pic speriați. Cred că cei ce nu prea urmăresc știrile.

Bunica mea e o femeie fără carte. Învață carte acum, cu nepoții 😀 . Însă nepoții nu au lămurit-o ce înseamnă cuvântul simulare. Și, cum aseară au spus la televizor că va fi simulare de cutremur, ea, ca o femeie de la țară, a auzit foarte clar doar ”mâine cutremur”. Offf, jale și prăpăd. Alertă de culoare roșie. Dar, poate experții eștia s-or greși, a gândit ea. Dar dimineață, când a văzut știrile, nu putea să creadă: cutremur 😯 . Și hai fuga o sună pe mămica. Să verifice, e bine, toți îs sănătoși, bine? Că-n Chișinău s-o adeverit prezicerea. Numai că mămica, ocupată fiind, nu a răspuns la telefon ceva vreme. Vaite, alerte, griji. Până o găsit-o, sărmana bunică – o crezut că-și iese din minți. Nu-i ajunge că are o nepoată în țara unde cutremurele îs mai dese ca ora exactă, dam iată și Chișinăul o pățit-o. M-o găsit pe mine online să-i explic de fapt ce s-a întâmplat în Chișinău. Reacția ei: îs nebuni, bani cheltuiți aiurea, lumea de la țară speriată, tare le mai trebu, de parcă dacă va fi cutremur ap fix așa va fi. Și, are dreptate bătrânica. La un așa dezastru, nu-ți mai amintești de lectii, simulări. Încerc să-ți salvezi pielea.

Oameni buni, autorități deștepte și școlite, văr rog, aveți grijă cu simulările. Nu creați panică în rândul oamenilor care nu știu ce e aia simulare. Căci nu sunteți din altă țară, și ar trebu să știți ce popor avem.

One comment on “Moldova – o simulatoare

  1. Pingback: Moldova – o simulatoare « Pochincereda's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s