Vrăjitorul dirijor

Câteodată mă întrebam: cum oare reuşesc toţi membrii unei orchestre să urmărească mişcările dirijorului? Sau, şi mai şi, credeam că el face aceste mişcări doar pentru câţiva membri ai orchestrei. M-am înşelat şi aici. Mai apărea o întrebare: dar pentru ce un dirijor dacă ei ştiu toţi bine muzica, au notele în faţă? Ei, când eram mică, taică-meu îmi zice: trebuie dirijor, ca să nu se încurce 😀 . L-am crezut, că pe atunci tot ce spunea tăticu era adevărat.

Am fost la 2 concerte din cadrul Festivalului internaţional “Nopţile pianistice din Moldova – Marea Neagră”. Primul, deşi mi se părea că va fi mai bun, căci era doar din muzică de Tchaikovsky, a fost mai liniştit, calm, ceva specific muzicii clasice. La cel de ieri, concert de muzică franceză, nu mă aşteptam la ceva spectaculos. Dar, mare mi-a fost surpriza: a fost ceva extraordinar. Şi asta datorită dirijorului – Misha Katz. E un dirijor – vrăjitor (sensul pozitiv al cuvântului). Din toate punctele de vedere. Ia priviţi-l – nu se aseamănă oare el cu un vrăjitor din poveste? Dar să-l vedeţi câtă energie are, cum dă din mâini, din cap, cum se mişcă, parcă ar fi un puştan ştrengar. De unde în acest om atâta energie, atâta dezinvoltură?

Dar câtă simplitate găseşti, ceea ce multora le lipseşte. Am şi râs, am şi plâns la acest spectacol. De ce am râs: la un moment dat, când urechea era fin gâdilată de câteva note de vioară, se aude în sală sunând un telefon mobil, destul de deranjant. Dirijorul, nu a reacţionat deloc cu întârziere strigând: telefon! Oare s-a mai întâlnit undeva aşa ceva? Nu cred 🙄 .

De ce am plâns? Păi – în program era şi piesa Bolero de Maurice Ravel. După cum se ştie, aceasta este o piesă tragică, emoţionantă, care te ţine în suspans. Ba chiar este un moment când eroul principal îşi omoară iubita. Ei, s-a întâmplat ca anume în acel moment de culme să-mi intre ceva în ochi şi lacrimile să îmi curgă râu. Exact în momentul potrivit 😉 . Bine că eram cu o prietenă care ştia bine piesa şi cunoştea momentul când a fost comisă crima. Plângând, o tot întrebam: aici a omorât-o? ori încă nu? Ce mai – a fost super!

7 comments on “Vrăjitorul dirijor

  1. In ciuda lacrimilor tale…artificiale, concertul a fost dus la bun sfarsit de catre dirijor. Caruia nici ca i-a pasat de “suferinta ta” melomanomedicala.:)

  2. Pingback: Vrăjitorul dirijor - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s